вторник, 24 февруари 2015 г.

Добро ли е вашето здраве? Благодарете на 100 трилиона бактерии!

От години на бактериите се приписва лоша репутация. Те са причина за инфекции и болести. Те са нещо, което трябва да бъде махнато, което трябва да се избягва. Но сега учените подробно изследват един друг набор от бактерии, чиито роли за здравето и болестите ни са много важни: 100 трилиона (100 000 000 000 000) добри бактерии, които живеят в или върху човешкото тяло.
Никой не знаеше много за тях. Те са от съществено значение за човешкия живот, необходими са ни за да си смиламе храната, за да се синтезират някои витамини, за да се образува барикада срещу болестотворни бактерии. Но как изглеждат те при здрави хора, и колко варират от човек на човек?
MICROBIOME
Проектът за човешкия микробиом (описване на всички микроби, живеещи в тялото ни) може да се сравни по важност с проекта за човешкия геном. 200 учени от 80 институции са се заели да подреждат генетичния материал на бактериите, взети от около 250 здрави хора. При това са открити повече щамове, отколкото някога сме си представяли – цели хиляда бактериални щама у всеки човек. И микробиомът (сбирката от микроби) на всеки човек е различна. За изненада на учените, те също намерили генетичните подписи на болестотворни бактерии, които присъстват в микробиома на всички хора. Но вместо да разболяват хората или дори да ги правят заразоносители, тези болестотворни микроби просто живеят в мир сред своите съседи.
Резултатите, публикувани в списание „Nature“ и три PLoS списания, (Public Library of Science) може да променят вижданията на науката. „Фантастично“ е оценката на Bonnie Bassler, микробиолог oт Принстънския университет, която не е участвала в проекта. „Тези доклади представляват важни стъпки в разбирането ни за ролята на бактериите в човешкото здраве.“
Доскоро бактериите от микробиома бяха смятани просто за „пасивни пътници“. Те почти не бяха изучавани, защото това е трудно. Те са толкова адаптирани да живеят в човешкото тяло, заобиколени от други бактерии, че много от тях не могат да бъдат култивирани и отглеждани в лабораторни условия. Дори и да оцелеят в лабораторията, те често се проявяват по различен начин в тази чужда среда.
Напоследък ДНК последователностите заместват старовремския микроскоп, позволявайки на учените да се виждат следите от иначе неуловими бактерии чрез откриване на техните уникални ДНК отпечатъци. Тези изследвания помагат за установяване на критерии за здравословен микробиом, както и за разбиране на начина, по който антибиотиците увреждат микрофлората на човека, и колко време е необходимо за да се възстанови тя.
Всички тези бактерии не само са полезни за здравето на хората, но те също помагат да се обясни защо различните хора реагират различно на различни лекарства и защо някои хора са чувствителни към някои инфекциозни болести, а други са непроницаеми. Когато бактериите се увредят, например от антибиотици, това допринася за хронични заболявания като синдром на раздразнените черва, астма и дори затлъстяване.
Включването на микробиома като неразделна част от човешкия организъм според някои учени е нов начин да се възприеме човека. Д-р David Relman, микробиолог от Станфорд, казва, че всеки човек е като корал, „съвкупност от форми на живот, които живеят заедно“. Д-р Barnett Kramer, директор на отдела за борба с рака в Националния институт за рака, който не е участвал с изследователския проект, вижда нещата по друг начин. „В известен смисъл ние, хората, се състоим предимно от микроби. От гледна точка на нашия микробиом ние може само да им служим като опаковка.“
Микробиомът започва да расте с раждането ни, казва Lita Proctor, програмен директор на проекта. Когато бебета минават през родовия канал, те поемат бактерии от вагиналната среда на майката. “Бебетата са магнити за микроби “, казва д-р Проктър. През следващите две-три години, микробиомът на бебетата зрее и расте, докато имунната им система се развиват в унисон с тях, учейки се да не атакува бактериите и приемайки ги като приятели.
Бебетата, родени чрез Цезарово сечение, започват живота си с различни микробиоми, но все още не е известно дали те остават различни, след като узреят. При възрастни, тялото носи до 2,5 кг бактерии. Въпреки че тези клетки са дребни – 1/10  до 1/100 от размера на човешките клетки – техният брой е огромен и превишава броя на човешките клетки.
Червата, по-специално, се пълни с тях. „Червата не са пълни с храна – те са претъпкани с микроби“, каза д-р Проктър. „Половината от изпражненията не са остатъци от храна, а микробна биомаса.“ Но бактериите се размножават толкова бързо, че веднага възстановяват броя си.
Бактериите също помагат на имунната система, казва д-р Huttenhower. Най-добрият пример е във вагината, където те секретират химикали, които могат да убият други бактерии и да направи леко кисела среда, непривлекателна за други микроби.
Трудна задача е да разследва нормалната човешка микрофлора. Предишните изследвания на човешкия микробиом са били малки. Изследвани са били най-вече фекални бактерии или бактерии в слюнката при здрави хора, или фекални бактерии при хора с възпалителни заболявания на червата, в които се смята, че бактериите играят роля. Но според Barbara Meth, следовател на микробиома и микробиолог от J. Craig Venter института, трудно е да се разберат тези проучвания, докато не се разбере какво представлява един нормален микробиом като цяло.
Първият проблем е намирането на напълно здрави хора за проучването. Учените с мъка привлекли 600 доброволци на възраст от 18 до 40. Те осигурили зъболекари да изследват техните венци за заболявания и техните зъби за кариеси. Гинеколози изследвали жените за гъбични инфекции. Специалисти огледали кожата, сливиците и носните кухини. Те се убедили, че субектите не са твърде дебели или твърде слаби. Въпреки, че доброволците мислели, че са здрави, половината били отхвърлени, защото не отговаряли на изискванията. А 80% от тези, които в крайна сметка били приети, първо трябвало да лекуват при зъболекар заболяване на венците или кариеси.
Така се набрали 242 мъже и жени, считани за свободни от заболяване на носа, кожата, устата, стомашно-чревния тракт, а за жените, вагината. От тях изследователите събрали проби от изпражненията и слюнката, остъргали венците и зъбите им, ноздрите, небцата, сливиците и гърлото. Те взели проби от свивката на лакътя и гънките зад ухото. На жените били взети проби от 18 места, включително три места във влагалището, а на мъжете от 15. Изследователите взели проби от всеки субект три пъти по време на проучването, за да видят дали бактериалният състав на телата им е стабилен, така че общо събрали 11 174 проби.
За да изготвят каталог на бактериите в организма, изследователите търсели ДНК със специфичен ген, 16S rРНК, която е маркер за бактерии. Малките вариации в нейната последователност помагат да се открият различните видове бактерии. Те разгледали бактериалната ДНК, за да намерят най-уникалните гени в микробиома. Така в крайна сметка събрали истински потоп от данни, твърде много, за да се обработят от който и да било компютър. Д-р Huttenhower казва, че създали „огромно предизвикателство за компютрите“.
Следващата стъпка е да се разбере по-добре как микробиомът засяга здравето и болестта и да се опита да подобри здравето чрез умишлено променяне на микробиома. Но д-р Relman казва: „Засега едва сме надраскали повърхността. Това е повече от скромно начало, което ни кара да осъзнаем колко малко знаем“.
Коментар на д-р Найденов:
Масовата употреба на антибиотици разрушава равновесието на микробите в тялото на децата и така се отразява пагубно на здравето в дългосрочен план. Най-добре е децата никога да не се лекуват с антибиотици. А ако все пак се наложи, след антибиотиците трябва да се вземат мерки за възстановяване на микрофлората, особено в червата.
Какъв е проблемът? Лигавицата на червата трябва да бъде здрава и избирателно пропусклива. Но тя е много тънка – състои се от един слой клетки върху базална мембрана с дебелината на много тънка цигарена хартия. Увреждането на пробиотиците, например от антибиотици или при имунен дисбаланс след ваксинации и употреба на някои алопатични медикаменти, води до размножаване на кандида и други нежелани микроби, които увреждат чревната лигавица. Много паразити също разраняват червата. Така се стига до синдрома на пропускливите черва.
Пропускливите и разранени черва нито са добра бариера, нито могат правилно да усвояват хранителните вещества от храната. Така в организма постъпват несмлени частици храна, които водят до алергични, автоимунни и възпалителни реакции. Това е част от причините за редица болести:
– кожни – екзема, дерматит, псориазис, акне и др., както и за
– съединителнотъканни – артрит, колагенози
– вътрешни – засягащи стомаха, червата, черния дроб, панкреаса, бъбреците и др.
– инфекциозни – различни диарии, пиелонефрит, хепатит, тении, панкреатит и пр.
– метаболитни – поради липсата на витамини и др. вследствие на неправилно усвояване.
Този списък не изчерпва проблемите, причинявани от дисбактериозата и синдрома на пропускливите черва, но е достатъчен, за да ни накара да осъзнаем важността на този изключително разпространен и сериозен проблем. За щастие, той може да се лекува и е въпрос само на желание, пари, съвсем малко дисциплина и време.
За тази цел се използват няколко метода:
1. Пробиотици – полезни за здравето микроби от групата Лактобацили. На първо място това са Acidophyllus и Bifidus. И двата щама се съдържат в продуктите Лесно начало и АлоеФреш на АкваСорс. Затова по време на стандартния 8-седмичен курс ХДТ ние препоръчваме Лесно начало през първите 4 седмици и АлоеФреш през вторите 4 седмици, особено когато трябва да подкрепим храносмилателната система.
2. Пребиотици. Освен пробиотици съществуват и т.нар. пребиотици – това са храни. билки, витамини и минерали, които подпомагат развитието на пробиотиците в тялото. Например, водораслите АкваСорс, съдържащи се в Лесно начало, са отлични пребиотици. А в АлоеФреш се съдържат редица билки и йонни минерали, които също изпълняват перфектно тази роля. За някои билки като алое, псилиум хуск и др, както и за някои витамини като Ц, А и Е, които укрепват лигавиците на червата, също може да се каже, че са важни пребиотици. Всички те могат да се набавят от различни продукти на АкваСорс.
Обръщам се специално към пациентите за ХДТ с убедителната молба да следват точно предписаните за употреба продукти на АкваСорс. Опитът ми, както и опитът на всички лекари у нас и в чужбина сочи, че това много подобрява резултатите от лечението, в това число и при ХДТ. Докато ХДТ действа предимно на енерго-информационно ниво, продуктите АкваСорс действат по-скоро на физическо ниво, набавяйки липсващи в храната съставки, и донякъде на енергийно ниво, особено водораслите, които са материализирана слънчева енергия.
3. Чревни нозоди – това са хомеопатични препарати, които възстановяват на енерго-информационно ниво равновесието в човешкия микробиом. Още д-р Едуард Бах, откривателят на лечението с есенции от цветя, открива, че в зависимост от чревната флора всеки човек има характерни заболявания и психо-емоционални особености. Някои са тъжни и депресирани, други са гневни и свадливи, трети са направо луди и т.н. Той приготвя съответните видове чревни нозоди и с успех ги прилага в хомеопатията.  В наши дни Тон Янсен въвежда употребата на комбиниран препарат – Poly-Bowel Nosode – като важна част от ХДТ.
4. Други хомеопатични средства – могат да бъдат специфични ХДТ препарати, конституционални средства, потенцирани телесни субстанции, регулиращи производството на инсулин, адреналин, серотонин, мелатонин и др, а така също и някои средства, които специфично укрепват червата или черния дроб.
Автор: Д-р Петър Найденов   

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви за коментара :D