неделя, 13 февруари 2011 г.

Принципи на успеха – Робин Шарма

1. В течение на деня всички сме обладани от вдъхновение и нови идеи. Дръж в портмонето си листчета за бележки заедно с химикалка или молив, за да си записваш тези просветления. Когато се прибереш, препиши ги начисто например върху бележник със спирала и ги преглеждай от време на време. Както е отбелязал Оливър Уензъл Хоумс: “Човешката мисъл, веднъж подминала една идея, никога не възвръща първоначалните й измерения “.

2.Трябва да имаш мисия в живота си. Това са просто няколко принципа, които показват къде отиваш и къде искаш да бъдеш накрая на живота си. Мисията ти въплъщава твоите ценности. Това ще е пътеводната светлина, която ще осветява пътя към мечтите ти. През един месец отделяй по един час, за да напишеш 5 или 10 принципа, които да ръководят живота ти и които ще те държат концентриран през цялото време. Например: да служиш на другите, да бъдеш съвестен гражданин, да забогатееш или да следваш силен лидер. Каквато и да е мисията на живота ти, пречиствай я и я преглеждай редовно. Когато нещо лошо се случи или някой се опита да те отклони от пътя ти, бързо и точно се върни на пътеката с ясното съзнание, че се движиш в посоката, която си избрал.

3.Постарай се да бъдеш весел през целия ден.Полезно е не само от гледна точка на физиката, но разпръсква напрежението в трудни ситуации и създава отлична атмосфера където и да си. Скоро беше докладвано, че членовете на племето Припичаян от Южна Амерка имат специален ритуал: стават през нощта, за да си разказват вицове. Дори тези, които спят дълбоко, се будят, за да се посмеят и после заспиват за секунди.

4.Стани дисциплиниран управител на времето си. Грубо в седмицата има 168 часа. Това със сигурност ти позволява да свършиш всичко, което си планирал. Бъди безпощаден с времето си. Всяка сутрин отделяй по 5 минути, за да планираш деня си. Подреди приоритетите си и се концентрирай не само върху спешните, но маловажни неща (напр. телефонни обаждания), а и върху онези, които са важни, но не спешни. Така се развиваш като личност и професионалист. Важните, но не спешни дейности са тези, които дават дългосрочни, постоянни облаги и включват упражнения, стратегическо планиране, разширяване на контактите и лично образование. Никога не позволявай най – важните неща да бъдат изместени от по-малко значими.

5.Никой не може да те обиди или нарани без твое разрешение. Едно от златните правила на щастието и успеха е начинът, по който приемаш нещата, които ти се случват. Успешните хора са велики интерпретатори. Хората, които са постигнали величие са развили способност да интерпретират негативни или отслабващи събития като позитивни предизвикателства, които ще им помогнат да израснат и да се изкачат още по-високо по стълбицата на успеха. Няма лоши случки, само такива които ти помагат да се развиеш и закаляват твоя характер, така че да можеш да се извисиш до нови висини. Няма грешки има уроци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви за коментара :D