сряда, 13 юли 2016 г.

КЪДЕ ИСКАМЕ ДА СТИГНЕМ В НАШИЯ МЛМ БИЗНЕС? - "Законът на боклукчийския камион®"

 
Колко често позволяваме глупостите на другите хора да променят настроението ни? Позволяваме ли лошият шофьор, грубият сервитьор,
острият тон на шефа или незаинтересованият служител да съсипят деня ни? Освен ако не сме Терминаторът, ние вероятно ще се разстроим. Въпреки това, нашият успех зависи от това колко
бързо можем да се съсредоточим върху това, което
е важно в живота ни.
Този урок научих преди шестнадесет години. И аз го научих на задната седалка на едно такси в Ню Йорк. Ето какво се случи:
Метнах се в едно такси и потеглихме към Централна гара. Движехме се в дясната лента, когато изведнъж една черна кола изскочи от едно паркомясто точно пред нас. Таксиметровият шофьор натисна спирачките, колата се плъзна, гумите изскърцаха и в последния момент таксито спря само на сантиметър от задната броня на другия
автомобил.
Аз не можах да повярвам, но още по-малко можах да повярвам на това, което се случи след това. Шофьорът на другата кола, човекът, който почти причини голяма катастрофа, започна да ръкомаха
и грозно да ругае. Как разбрах ли? Попитайте всеки нюйоркчанин, някои думи в Ню Йорк вървят редом със специална гримаса. А той дори ни поздрави с жест с един пръст! Не можех да повярвам!
Но онова, което истински ме изуми, последва след това. 

Шофьорът на таксито, в което аз се возех, се усмихна и махна с ръка на другия човек. И имам предвид, че му помаха дружелюбно. Тогава аз възкликнах: "Защо направи това!?! Този човек можеше да ни убие!". Точно в този момент таксиметровият шофьор ми каза това, което сега наричам "Законът на боклукчийския камион®"Той каза:
"Много хора са като боклукчийски камиони. Те тичат наоколо пълни с боклук, с чувство на неудовлетвореност, на гняв и разочарование.
Когато се напълнят с боклук те търсят място, където да го разтоварят. И ако ги оставим и им позволим, те ще го изхвърлят върху нас. Така че, когато някой иска да се разтовари върху нас, не трябва да го приемаме лично. Просто се усмихваме, помахваме им с добри
пожелания и продължаваме напред. Така ще бъдем по-щастливи, повярвай ми."
Замислих се колко често позволявам на боклукчийските камиони да ме премазват. И колко често поемам техния боклук и го разхвърлям върху други хора – в работата, у дома или на улицата. Точно в
този момент си казах: "Аз не искам техния боклук и аз няма да го разпространявам повече."
Започнах да виждам боклукчийски камиони. Както във филма "Шесто чувство", момченцето казваше: "Виждам мъртви хора". Сега аз "Виждам камиони с боклук." Виждам товара, който те носят.
Виждам ги как идват да се разтоварят. И също както таксиметровият шофьор, аз не го приемам лично. Аз просто се усмихвам, помахвам им, пожелавам им всичко най-хубаво и продължавам напред.
Един от любимите ми футболисти на всички времена беше Уолтър Пейтън. Всеки път, когато паднеше по време на мач, ставаше веднага. Той никога не се спря да играе. Пейтън беше готов всеки следващ мач да се представи по-добре от предишния. През годините най-добрите спортисти от цял свят са играли по този начин: Мохамед Али, Надя Команечи, Бьорн Борг, Крис Евърт, Майкъл Джордан, Джаки Робинсън и Пеле са само някои от тези играчи. И най-вдъхновяващите лидери са живели по този начин: Нелсън Мандела, Майка Тереза, Ганди и Мартин Лутър Кинг.
В обширните си проучвания изследователят по психология от Университета в щата Флорида - Рой Баумастер откри, че е по-лесно да запомним лошите, отколкото добрите неща, които ни се случват
в живота. По-лесно можем да съхраним лошите спомени и да си ги спомняме по-често.
Така че, когато боклукчийския камион се изпречи на пътя ни, шансовете са срещу нас. Но когато следваме „Закона на Боклукчийския камион®“, можем да си върнем контрола над живота си. Правим място за доброто като се освобождаваме от лошото.
Най-добрите лидери знаят, че те трябва да са готови за следващата си среща. Най-добрите продавачи знаят, че трябва да бъдат готови за следващия си клиент. И най-добрите родители знаят, че трябва да са готови да посрещнат своите деца с прегръдки и целувки, без значение с колко боклукчийски камиона са се сблъскали през деня. 

Всички знаем, че трябва напълно да осъзнаваме случващото се в момента и да даваме най-доброто, на което сме способни на хората, на които държим.
В заключение мога да кажа, че успешните хора не позволяват боклукчийските камиони да поемат контрол над живота им.
Ами вие? Какво ще се случи във вашия живот от този момент, ако оставите повече камиони с боклук да минат покрай вас без да ви затрупат с помия?
Мога да се обзаложа, че ще бъдете по-щастливи!
 

Дейвид Дж. Полей
 

Източник: http://www.proctorgallagherinstitute.com/2210/the-law-of-the-garbage-truck
 
 ЧЕТИРИ ЛЕСНИ НАЧИНА ДА ИЗБЕГНЕМ БОКЛУКЧИЙСКИТЕ КАМИОНИ: 

1. Животът е твърде кратък, за да се събуждаме сутрин със съжаление и затова…
2. …Е хубаво да обичаме хората, които се отнасят добре с нас.
3. …Да забравим за другите.
4. …Да знаем, че всичко, което ни се случва, си има причина.

Източник: Месечен бюлетин на AQUASOURCE в България - 
м.юли 2016г.