петък, 30 октомври 2015 г.

Без витамин Д3 нито децата, нито ние можем да сме здрави!

През зимата и хората като мечките се готвят за зимен сън - поради липса на хормона, наречен неправилно Витамин Д. Всяка клетка на тялото ни има рецептори за него и щом той намалее, започват проблемите. Настинки, болки в ставите и мускулите, депресия, диабет и пр. Давайте на всички вкъщи витамин Д през всички месеци, съдържащи буквата Р.

Още съвети от Доктор Петър Найденов:  

https://www.facebook.com/doctorpeternaydenov
 
Без витамин Д3 нито децата, 
нито ние можем да сме здрави!

Добрата новина е, че витамин Д3 оказва огромно положително влияние върху здравето ни и лесно може да се набавя. Лошата новина обаче е, че нивата на витамин Д3 в кръвта на повечето хора в България, Европа и изобщо на умерените географски ширини (особено през периода септември – април) са тревожно ниски – няколко пъти под нормата. Не е случайно, че именно през студения период на годината вилнеят епидемиите от вирусни инфекции!
Откъде идва този проблем? По принцип витамин Д3 се синтезира в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи тип Б. Те достигат до нас само през месеците от май до август, и то не през целия ден, а само когато слънцето е достатъчно високо над хоризонта. Уви, обикновено по това време хората са на работа, много често на закрито. Ув-Б лъчите не проникват през стъклата на прозорците – и в резултат масово хората не могат да го произвеждат.
През есента слънцето вече е толкова ниско над хоризонта, че Ув-Б лъчите не достигат въобще до северното полукълбо. Но за сметка на това, Ув-А лъчите, които се свързват с рака на кожата, достигат до нас целогодишно и минават през стъклата на прозорците. Така че зимното слънце не само не ни върши работа за да си произвеждаме 
витамин Д3, но и е канцерогенно.
Какво е решението за по-хладните месеци? 
Или да се ходи на солариум с Ув-Б лъчи по 20-30 минути на ден, или да се приема ежедневно витамин Д3, и то в достатъчни дози. Обикновено това означава за децата по 1000-2000 UI (международни единици), а за  възрастните поне по 2000 UI. За бременните жени дозата е 4000 UI, а при доказан недостиг на витамин Д3 и остеопороза – и повече. При жени, които получавали по 4000 UI витамин Д3 на ден през цялата си бременност, намалели с 50% спонтанните аборти, преждевременните раждания и децата, родени с малко тегло.
Витамин Д3 се приема задължително с основното хранене през деня, за да се усвои, защото той е мастно разтворим. След 1-2 месеца се прави изследване на 25-хидрокси-Д3 в кръвта. Оптималното ниво е между 70 и 90 нг/мл (нанограма на милилитър), макар че и над 50 е приемливо. Уви, най-често то е под 30! Нищо чудно, че над 80% от жените са с остеопороза!
СЗО препоръчва 400-500 UI/ден витамин Д. Това са стари разбирания. През лятото, когато се печем на слънце, може да произведем 20000 UI витамин Д3 на ден. И докато витамин Д2 може да има токсично действие, при витамин Д3 нещата не стоят по същия начин и той може да се натрупва за зимата без никаква вреда за здравето. Тук не е мястото да навлизам в подробности – ако се интересувате, може да намерите много повече информация в интернет.
Една от основните причини за отслабването на имунната система през студените месеци на годината са ниските нива на витамин Д3 в организма. Затова суплементирането с витамин Д3 е един от най-ефективните методи за укрепване на имунитета. Разбира се, това е така при условие, че няма клетъчен глад, т.е. редовно се приемат суперхрани като водорасли, коластра, есенциални мастни киселини, диви горски плодчета (бери), пробиотици, антиоксиданти и др.
Освен, че укрепва имунната система и повишава устойчивостта към простуди и грип, витамин Д3 предпазва от и лекува над 20 различни болести: рак (на гърдата, на белите дробове, на дебелото черво, на простатата и др.), хипертония, инфаркт, диабет, фибромиалгия, множествена склероза, астма, алергии, синдром на хронична умора, остеопороза, рахит, зъбен кариес, аутизъм и т.н. Разбира се, само когато нивото му в кръвта е достатъчно високо.

Доктор Петър Найденов
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви за коментара :D