петък, 22 април 2011 г.

СЕДЕМТЕ ПРИНЦИПА НА ПАСИВНОТО БОГАТСТВО

Г-н Том Ууд е открил седемте принципа на пасивното богатство. Ето ги:

ПЪРВИ ПРИНЦИП – УМНОЖАВАНЕ
"Умножаване" означава просто способността да копирате или умножавате системата или стратегиите, от които изкарвате пари.
Чудесно е, ако сте лекар, водопроводчик, адвокат или счетоводител, само дето тези професии не се поддават на умножаване. Великият хирург не притежава свобода, тъй като не може да се "умножи". Хирурзите наистина са добре платени, но престанат ли да оперират, парите секват. Единствено великият дубликатор, този, който умножава системите и стратегиите, може да се радва на значително пасивно богатство.
Някои от най-големите дубликатори са изградили империи на свободата. Сред тях са бизнесмени в областта на музиката, киното, софтуера, мрежовия маркетинг, финансите и други. Те могат да си позволят едномесечна ваканция. Да седнат и да се отпуснат. Да се пенсионират още утре. /Но обикновено не го правят, тъй като вършат нещо, което им доставя огромно удоволствие./ И бизнесът на всички тях е свързан с умножаване.
Ето и правилото, по което ще се ориентирате дали вашият бизнес се умножава. Това ще ви донесе ли пари, ако не работите? Ако отговорът е "не", значи системата ви не се дублира. Ако е "да", притежавате потенциал за богатство и свобода. Но умножаването е само началото.
ВТОРИ ПРИНЦИП – СИСТЕМА
Няма пасивно богатство без система. Не е нужно да я измисляте, а само да я използвате.
Музикантът може да сътвори песен веднъж и да я умножава толкова пъти, колкото желае, но ако не съществуваше система за музикално разпространение, той нямаше да има този пасивен доход.
Притежаването на акции е също система за умножаване. Можете да умножите купената от вас акция. Компанията, в която инвестирате, е вашата система. Колкото по-добра е системата, толкова по-значителни доходи ще получавате.
Мрежовият маркетинг също е система. И собствениците на компанията, и независимите й представители могат да участват в изграждането на пасивното богатство, известно като "структура на продажбите на много нива". Продажбите подлежат на умножаване.
А ето няколко примера за системи, които не се умножават: да опитваш всяка възможност, която ти се представи, или да инвестираш в закупуването на акции и след това да решиш, че е време да продаваш, или да се присъединиш към компания за мрежов маркетинг и да опитваш да правиш всичко сам. Това се нарича "загуба на време и енергия".
Пасивното богатство е непостижимо без система.
ТРЕТИ ПРИНЦИП - ЛОСТ И ОПОРНА ТОЧКА
Изпитвали ли сте някога притеснение, че работите с пълна пара, а като се огледате виждате как други, които очевидно не полагат такива усилия като вас, изкарват повече пари?
Ето защо:
За тях работят или техните пари, или репутацията им, или други хора. Това се нарича "принципът на опорната точка и лоста" - да работиш така, че да накараш другите да работят за теб.
Когато някоя филмова звезда се прочуе, благодарение на своята репутация тя започва да печели повече пари за същото време. Използвайте принципа на лоста в една система и нещата стават дори още по-добри.
Така например, ако разполагате с много пари, можете да ги използвате като лост, като ги инвестирате в системи, благодарение на които те ще се увеличат още повече. Нека системата работи за вас! Именно поради тази причина се казва, че "парите при пари отиват".
Но какво да правим, ако нямаме нито пари, нито слава? В такъв случай е наложително други хора да работят за нас. Не използваме ли принципа на лоста, какъвто и бизнес да започнем, ще бъде равносилно на намиране на нова работа. А аз знам, че вие не желаете нова работа. В противен случай сега нямаше да четете тези редове.
Не се налага да наемате хора. Стотици хора продават книгата на автора на написаното, но той не е наел нито един от тях. Хората в организацията на работещия в мрежовия маркетинг са независими страни в договор.
И така, както виждате, ако други хора във вашата организация използват системата за умножаване, вие сте на път към пасивното богатство. Но все още имате да учите.
ЧЕТВЪРТИ ПРИНЦИП – ДИСЦИПЛИНА
Пасивното богатство не идва мигновено - за това е нужна дисциплина. Много често се случва човек да се доближи съвсем до истинското пасивно богатство, но вниманието му да бъде привлечено от друга възможност и да реши да започне всичко отначало.
Ако пишете книга, трябва да я довършите. Ако изграждате организация в мрежовия маркетинг, не можете да изпълнявате две програми или непрекъснато да прескачате от една компания в друга. Трябва да се посветите за дълго.
Именно това е причината повечето хора да се провалят. Те откриват система за умножаване, но не й остават верни достатъчно дълго. Или избраната компания/система не е достатъчно солидна, за да оцелее за дълъг период от време.
Следващият принцип обяснява защо е толкова важно да постоянстваме.
ПЕТИ ПРИНЦИП - ЕКСПОНЕНЦИАЛНО НАРАСТВАНЕ
Съществува една изключително въздействаща графика, която обяснява връзката между времето, доходите и усилията при изграждането на пасивен доход.
В началото ние изразходваме време и не получаваме почти нищо. Но с времето започваме да получаваме все повече и повече, без да увеличаваме усилията си. Да речем,. че всеки месец влагате в спестовната си книжка 500$. За да ги изкарате, вие сте вложили часове труд, но през следващия месец те ще ви донесат лихва от по-малко от 1%. Вашите припечелени с толкова труд 500$ ви носят за един месец едва 4$!
Какво става в мрежовия маркетинг? Хората, работили с една и съща компания дори само през свободното си време в продължение на повече от 5 години, обикновено се радват на значителни пасивни доходи. След една година обаче сумата съвсем не е впечатляваща. Познавам хора, които през първите си две години в мрежовия маркетинг не изкарват нищо, за да започнат да печелят шестцифрени числа всяка година след третата. Това са пасивни шестцифрени числа!
Чували ли сте за прочули се само за една нощ рок-групи или актьори? Те ще ви кажат, че то им е струвало години на чакане и мизерстване. Същото се отнася и за пасивното богатство. Така не се забогатява бързо. Но все пак се забогатява!
ШЕСТИ ПРИНЦИП – ЛИДЕРСТВО
За да имате пасивно богатство и да се радвате на свободата да живеете според своите мечти, трябва да рискувате, да вземате бързо решения и да вдъхновявате хората. С две думи, трябва да се превърнете в лидер.
Това не означава, че трябва да сте политик или генерал. Не е нужно да ходите на война, нито да изнасяте речи. Но трябва да изградите характера си.
Един много мъдър философ е казал: "преди да спечелиш един милион долара, трябва да станеш милионер". Имал е предвид да развием в себе си съзнание на лидер. Трябва да придобием навици на милионер, за да спечелим един милион долара.
Ето един страхотен тест. Запитайте се: "Би ли искал един милионер да върти бизнес с мен?" Ако отговорът е "не", тогава може би ще трябва да изключите телевизора, да си купите нов костюм и да погледнете сериозно на бизнеса. Не забравяйте, усилията ще ви се отплатят, но първо трябва да платите цената, плащана от всеки лидер.
СЕДМИ ПРИНЦИП – ПОДДЪРЖАНЕ
Да речем, че сте го постигнали. Изградили сте си пасивен доход. Всеки месец получавате чек, независимо дали работите. Е, истината е, че живеем в пълен с промени свят, и за поддържането дори на пасивните доходи са нужни известни усилия. Ако пасивният ви доход се базира върху солидна система за умножаване, няма да се иска кой знае какво от вас, но все пак трябва да държите нещата непрекъснато под око.
Повечето предприемачи правят в своя бизнес дребни промени на всяко тримесечие, за да останат на върха. Дистрибуторите с големи организации в мрежовия маркетинг продължават да посещават всички срещи и да записват нови членове. Но не така, както са го правили през първата си година.
Пасивният доход не ви освобождава от всякаква отговорност. Всъщност понякога той дори увеличава отговорността. Но чрез пасивния доход ние се превръщаме в лидери. Ние ръководим собствения си живот. Разполагаме с времето си. И другите ни гледат с възхищение.
И ТАКА, КАК ДА ЗАПОЧНА?
Принципите са чудесно нещо, но имате нужда от план.
Има начин да се успее! Трябва желание и мечта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви за коментара :D