четвъртък, 6 януари 2011 г.

Благотворните ефекти на Комплекс Есенциални мастни киселини

 Това е един от най-забележителните продукти на AquaSource, който няма аналог в света. Представлява студен екстракт от кайсиеви и лешникови ядки, слънчогледово и сусамено семе, пшеничен зародиш, пореч, маруля, шафраника, чесън, морков, лимон, портокал,червена и черна боровинка, шипка и касис, с добавени лецитин и рибено масло. В този продукт няма микроводорасли. Съдържа в необходимите пропорции 88 мастни киселини, в това число и всички есенциални незаменими мастни киселини.
  Мастните киселини влизат в състава на телесните мазнини /липиди/ и участват в изграждането на клетъчните мембрани. В този смисъл те са важни за:
1. Правилното функциониране  на мембранната помпена функция, която контролира преминаването на веществата от и към клетката и я предпазват от различни увреждащи агенти.
2. За взаимодействието на всяка клетка с различни химически носители  на информация посредством рецепторите, разположени върху клетъчната мембрана.
  Незаменимите мастни киселини, както показва името им, не се произвеждат в организма и трябва да се набавят с храната. Те са разпределени в две основни групи - омега-3 и омега-6 и основната им физиологична роля се корени в обстоятелството, че са изходният продукт за производство на тъканните и някои от еднокринните хормони. По този начин есенциалните незаменими мастни киселини се явяват регулатори на всички жизненоважни телесни функции. С възрастта способността на организма да оползотворява пълно ненаситените мастни киселини намалява и нуждите от добавянето им към храната нараства. Употребата на мастни киселини като хранителна добавка има редица доказани благотворни ефекти:
- Забавят стареенето на клетките;
- Намаляват  атеросклеротичните съдови промени и способстват за разтваряне на атероматозните плаки;
- Способстват за понижаване на високото кръвно налягане;
- Подобряват функционирането на психо-невро-ендокринно-имунната система /ПНЕИ-система/;
- Спомагат за намаляване телесното тегло чрез изгаряне на вредните мазнини;
- Стимулират растежа и предпазват от болести.
  При липса на достатъчно ефективна концентрация на незаменими мастни киселини се наблюдава раздразнителност, лесна умора, предменструално напрежение и  намаляване на  оплодителната способност у двата пола, влошаване състоянието на кожата, косата и ноктите, съдови увреждания, преждевременно състаряване, намаляване на интелектуалните способности и др. Един друг благотворен ефект, наблюдаван при приемане на по-високи дози есенциални мастни киселини е способността им да предпазват от вътресъдово слепване на еритроцитите. Този т.нар. антиагрегатен ефект е особено желан при сърдечно-съдови заболявания, като инфаркт и инсулт, белодробна емболия, болест на Бюргер и Рейно, гангрена. Установява се и леко противовъзпалително, противоалергично и антиканцерогенно действие, което предполага включването им с цел профилактика и като помощно средство при лечението на алергии, артрити, автоимунни и дегенеративни заболявания. Списъкът може да бъде продължен, но смятаме, че не е необходимо да се помнят толкова подробности. Важен е фактът, че незаменимите омега-3 и особено омега-6 мастни киселини регулират синтеза на йокозаноидите- клетъчните хормони и чрез тях всички биохимични процеси в организма.
  Начин на приемане.
  В дневна доза от 10 до 30 капки самостоятелно или още по-добре в комбинация с някои от останалите продукти. Есенциалните мастни киселини са особено препоръчителни при често боледуващи деца, жени в периода на менопауза, проблеми с храносмилането, нарушения на мастната обмяна- затлъстяване и диабет, сърдечно-съдови заболявания, проблеми с кожата, косата, ноктите, лигавиците и ставите, хронична умора и стрес и т.н.
  Когато става въпрос за лечебно хранене, изреждането на болестни състояния е неизбежно. Нека не забравяме, че продуктите на  AquaSource са преди всичко най-добрата профилактика. В това отношение продуктът Комплекс Есенциални мастни киселини е незаменим източник на жизнена енергия, залог за оптимална работоспособност и ново качество на живот.

Д-р Мария Генкова - Папазова, к.м.н. Невропсихофармаколог, холистичен лекар


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви за коментара :D