петък, 14 януари 2011 г.

ДА ЛЕКУВАМЕ БОЛЕСТТА ИЛИ ДА УКРЕПВАМЕ ОРГАНИЗМА ?

Струва ми се, че повечето болести възникват като че ли от само себе си, без видима причина. Живее човек и даже вредни навици няма и изведнъж открива у себе си хроническа болест. Коварството на такива болести се състои в това, че те се развиват постепенно с на вид незначителни симптоми, които в никакъв случай още не могат да се нарекат болест, но това вече е сигнал за несправяне на организма с биохимичните процеси. И вече на този етап си струва да се замислим сериозно в какво ще се превърне този сигнал в скоро време.
Учените са изяснили, че за да се получи оптималното количество енергия, необходимо за живота и здравето на организма, трябва в него да постъпват повече от 600 компонента хранителни вещества. Ако разгледаме функцията само на една клетка от организма, то в нея всяка минута се провеждат повече от 2000 химически реакции, които се състоят от прости вещества, такива като калций, селен, витамин С и т.н. .И ако човек не получава някой от тези компоненти, то става забавяне на хиляди биохимически реакции. Така постепенно се формира и болестта. А щом имаме болест, налице е вече и основание да се използват лекарства за лечение. За кратко време лекарствата намаляват болезнените симптоми, но истинските причини за болестта - нарушената обмяна на веществата и пониженият имунитета - си остават. Болестта продължава да се развива и след известно време преминава в хронична форма. По-нататъшното лечение на болестта с лекарства - занятие не толкова безполезно, но и вредно - заради това, че лекарствата не могат да ликвидират истинските причини за болестта, а при отслабена имунна система провокират възникването на нови болести.
Преди 5 години аз лекувах само с лекарства. Идва пациент с болки в гръбнака или в ставите. Ето ти на тебе болничен лист! Лежи и гълтай индометацин, след 10 дни като дойдеш, болките трябва да са намалели. Болките на пациента наистина намаляват, но не преминават съвсем, към тях се присъединяват и болки в корема, защото индометацинът много бързо поврежда лигавицата на храносмилателният тракт. Терапевт назначава курс на лечение и е принуден да спре индометацина. Невропатолог праща пациента на физио-процедури и назначава курс инжектиране на витамини, но у пациента възникват нови проблеми. След седмица по тялото се появява обрив, който е съпроводен от силен сърбеж. Всички лекарства се спират и дерматолог назначава антихистаминови средства. На фона на това, че спираме всички обезболяващи средства, възникват нови болки, които не отминават с втриването на кремове и мехлеми и физио-процедури. И ако невропатологът е принуден отново да назначи някое от нестероидните противовъзпалителни средства, то /заболяването/ може да не бъде алергия, може отново да не заболее стомаха, но все едно ще има неблагоприятни изменения в черния дроб и бъбреците като минимум. И всичко това е цената за борбата с болката.
А какво се случва в организма. Остеохондрозата на гръбнака си остава както е била, но състоянието на хрущялите се е влошило, защото нестероидните противовъзпалителни средства подтискат естествените процеси на възстановяване на хрущялите и синтеза на неговите компоненти. Освен това на удар са подложени и други органи и системи, защото при промяната на лекарствата на всеки стадий от болестта се нарушава много сложния защитен механизъм на организма, помагащ му да съхрани оптималното равновесие на вътрешната среда. Последствията от тези нарушения са непредсказуеми...Те могат да се появят след много години във вид на друга болест, а при дълго вземане на лекарства - завършва със смърт.Така е при лечението на повечето заболявание с синтетични лекарства.
В списанието на американската медицинска асоциация били публикувани резултатите от медико-статистическите изследвания, проведени в университета в Торонто под ръководството на доктор Брюс Померанс. Учените анализирали отчетите на американските болници, със събраните данни за причината за смъртта на пациентите им за последните 40 години. Особено внимание при това било обърнато на случаите на смърт в резултат странично действие на лекарствата, които болните приемали строго по рецепти на лекарите. Учените отделили 10 главни причини за смъртта.
Разпределението на тези причини по значимост
(в зависимост от броя на починалите)
ПРИЧИНА ЗА СМЪРТТА КОЛИЧЕСТВО
Болни сърца 734090
Рак 536860
Инсулт 154360
Странични действия на лекарствата 106000
Хронични болести на белият дроб 101870
Нещастни случаи 90140
Пневмония, грип 82090
Диабет 55390
Самоубийства 32410
За България въпросният проблем не е толкова актуален, колкото за САЩ. Нали лекарствата,отпуснати без рецепти в България, са значително повече, а това значи и повече възможности за неконтролируемото им използване.
Това разбира се не означава, че лекарствата, които изобретява човек за своето лечение, не са нужни! Просто те трябва да се използват тогава, когато са действително необходими. Вълшебството на химията ни позволява бързо да отстраним силната болка или опасното възпаление, спасява ни живота в критична ситуация и тук приемането на лекарства е оправдано. Все едно лекарствата не могат да избавят човека от най-разпространените днес болести: сърдечно –съдови, нервни, затлъстяване, високо кръвно, диабет и много други болести, свързани с нарушена обмяна на веществата. А при отслабена имунна система не дават на организма да се бори сам с болестта, превръщайки я хронична, което провокира възникването на нови болести.
Да извърши това може сам организмът с помощта на природна пълноценна , екологична чиста и натурална храна. Всеки образован човек може сам да си представи, че е нереално изкуственото управляване на процесите на обмяна на веществата даже в една клетка на организма, където се извършват повече от 2000 биохимични реакции. А какво да се каже за изкуственото управление на организма, който се състои приблизително от 10 на 14 степен такива клетки, свързани не само помежду си, но и са с жизнеността примерно на 10 на 15 степен бактерии, населяващи храносмилателната система. Такива свръх сложни системи може да съществуват, да се развиват и бъдат здрави само ако бъдат саморегулирулиращи се. Именно по тази причина болестите, свързани с нарушение обмяната на веществата, е невъзможно да бъдат излекувани с методите на изкуствената лекарствена терапия, която е несъвместима със саморегулацията на организма по определение.
Да се вярва в лекарствата или не – това е личен въпрос за всеки, но при това не трябва да се забравя, че здравето е несъвместимо с необоснования, при това постоянен прием на лекарства. Затова боледуват повече тези, които приемат повече лекарства. Ако си поставим за цел да се избавим от болестта и да бъдем здрави, то на първо място трябва да се замислим за своето пълноценно хранене. Всички останали природни здравословни средства (слънце, въздух, вода, физкултура) са добри, но все пак спомагателни средства, които нямат самостоятелно значение.
Такъв възглед за здравето и лечението на болестта не е нещо ново, още преди 2000 години древногръцкият лекар и основател на медицината Хипократ говори за него.От тогава до днес човекът е изпробвал върху себе си хиляди лекарства и изкуствени медицински технологии за лечение и днес отново се връща към абсолютната истина и мъдрият съвет на Хипократ: ”Храната трябва да бъде вашето лекарство, а лекарството -вашата храна.” Пълноценната храна винаги е била и ще бъде основа за формиране на здравето, лечението на болестите и тяхната профилактика, и не остава нищо друго освен да превърнем съвременната бедна храна в пълноценна. По мнението на академик Тутелян, в днешно време има всички основания да се наложи икономически приемлив и научно обоснован път за решение проблемите на рационалното хранене на населението, който се изразява в приемане във всекидневната практика на пълноценни /супер/ храни и биологично активни хранителни добавки. Те се явяват част от правилното рационално хранене на човека.
Изменяйки структурата на храненето, за да отстраним недостатъците на нерационалното хранене, ние можем да подобрим нашето здраве, а най-вече – да се погрижим за здравето на нашите деца. Условно всички хора може да се разделят на: здрави-20% и болни 20% , около 50% с нарушена системна адаптация, 10% в процес на разболяване. Биологично активните хранителни добавки са необходими за всички, а лекарствата – само на болните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви за коментара :D