петък, 26 ноември 2010 г.

Детето тръгва на детска градина

Тръгването на детска градина е повратен момент, както в развитието на детето, така и в отношенията на родителите с него. Детето, което в много случаи не се е отделяло от майката до този момент, сега трябва да се научи да се справя само цял ден, да стане част от групата т. е. да усвои нов модел на поведение, изоставяйки уюта и сигурността на дома. За родителите, особено за майката също е много трудно да приеме факта, че не знае какво прави детето всеки момент от деня и че други хора се грижат за него.
Затова родителите трябва добре да обмислят нещата преди да вземат това съдбоносно решение и да си отговорят на неминуемите въпроси „Дали не е рано?” „Дали ще свикне?” „Дали няма да боледува често?” и други подобни. Въпреки, че детската градина има своите предимства (децата стават самостоятелни, изграждат самочувствие и увереност в себе си, придобиват нови знания и умения), решението трябва да е единодушно взето от двамата родители. Добре е те предварително да се запознаят с условията, които предлага въпросното детско заведение.
Втората стъпка е подготовката на самото дете. То трябва да знае, че ще тръгва на детска градина и какво го очаква там. Трябва да му се изгради самочувствие на голямо и самостоятелно дете – да му се обясни колко е голямо вече, колко много неща може да върши само, колко са горди родителите заради това с него и че големите деца като него ходят на детска градина. Детето трябва да знае какво правят децата в детската градина, колко забавни са заниманията и игрите им, колко мили и внимателни са госпожите, които им помагат при нужда и се грижат за тях. Хубаво е по време на разходка с родителите детето да минава покрай двора на градината, когато децата са навън и играят на люлките и пързалките, а в почивните дни да посети детската площадка и да се запознае със средата отблизо. Всичко трябва да се представя от най-добрата страна – как всички деца са много добри, как всички госпожи са много внимателни и прочие. В никакъв случай детето не трябва да чува изрази като ”Ще те научат там тебе.” „Ще видиш ти като тръгнеш на градина какво ще стане, да не мислиш, че там някой ще търпи номерата ти, ината ти, глупостите ти...” и пр. От полза и за детето и за близките (майки, бащи, баби, дядовци) е да се създаде положителна нагласа у детето и то с радост да тръгне на детска градина.
На детето трябва да е ясно, че ще остане само с другите деца без мама. Така предварително се подготвя съзнанието на детето, че ще е част от колектив. Това е един от най-трудните моменти – да се преобразува модела на поведение от „всички за един” във „един от всички”. Добре е детето да привикне към режим, близък до този в градината, да свикне дори и за малко да остава с други хора освен с мама, дори да преспива за следобеден сън при баба например, като мама му обещава да го вземе в точно определено време разбираемо за детето, например ”Като се наспиш и закусиш мама ще те вземе” – така както трябва да се обяснява и когато детето тръгне на градината. Подготовката на нужните неща за градината трябва да е общо дело с детето – раничка, дрешки (които да са удобни и лесни за обличане), обувки и не забравяйте ЛЮБИМАТА ИГРАЧКА, която детето да прегръща и да се успокоява, когато мама я няма.
По пътя за градината да се говори на детето весело, за да не усети то притесненията на майката, за да не остане усещането за предстоящо лошо изпитание. Когато настъпи раздялата с мама, това да стане без протакане, с целувка, с прегръдка, уточняване кога ще го вземе (след като се наобядва, след закуската следобед и т. н.) и най-важното да не се връща от вратата, защото се задълбочава драмата в детската душа. Обикновено децата свикват с градината до 1-2 месеца.
Един голям проблем през първите месеци обаче е честото боледуване на детето. Много деца се разболяват още в края на първата седмица. Фактът, че детето боледува често в началото не означава, че не са го гледали добре в градината. То е в колектив от много деца и е изложено на по-чест контакт с различни инфекции, предимно вирусни.
Затова е необходимо да се укрепи имунитета на детето поне 1-2 месеца преди тръгването на градина и поне още толкова след като тръгне. Повечето майки правят това с първите разболявания на детето, влизат в първата аптека и вземат кавото хапче или сироп им се предложи, без да се направи консултация с детски лекар. В повечето случаи се предприема краткотраен курс с имуностимуланти, най-често с наложилите се вече на пазара изопринозин, есберитокс, ехинацея, респивакс, бронховаксон и др. подобни. По такъв начин организма се подготвя да обезвреди вируса след като той е проникнал вече в кръвта и е минал през лигавиците т. е. ги е увредил. Това означава, че има някакви клинични симптоми като хрема, повръщане, кашлица, а от освободените при разрушаването на тези клетки пирогенни вещества се повишава и температурата.
В процеса на разболяването първата бариера срещу микробите и алергените са лигавиците на носа, гърлото, червата. Затова природата е създала такива анатомични и физиологични механизми, чрез които те защитават организма – невидимите с просто око реснички на носната лигавица, множеството въси на чревната лигавица и прочие. За да функционират тези механизми нормално е необходимо лигавиците да са здрави. Затова първо трябва да се укрепят тези естествени бариери на организма – лигавиците. Основна роля в този процес имат есенциалните мастни киселини/ ЕМК / наречени още незаменими, защото организмът не може да си ги произведе сам. Те трябва да се набавят от храната.
Според СЗО поне 3% от калориите трябва да идват от ЕМК, а при бременни и кърмачки 6%. ЕМК се набавят от суровите ядки и семена в храната, пресни кълнове. Но откъснати от природата, децата в големите градове ядат все по-малко сурови ядки и семена. Престоят, контактът със светлина и кислород, готвенето бързо разрушават ЕМК в храните. Липсата им води до нарушаване структурата на клетките и обмяната на веществата, защото те са основният градивен елемент на мембраните и клетъчните стени. Така те регулират транспорта на веществата към и от клетката и я предпазват от токсини, вируси, бактерии, алергени. Освен това участват в синтеза на простагландините, които пък регулират тъканният метаболизъм и поддържането на телесната температура. Като имаме предвид всички тези доводи е необходимо да укрепим лигавиците, като естествена защитна бариера на организма с ЕМК под формата на суперхрана т. е. концентриран препарат със съхранени качества и в лесно усвоима форма, каквато е тази на фирма АкваСорс. Приемът на ЕМК във физиологични количества за възрастта гарантира добрата функция на чревната лимфна система.
Особено подходяща суперхрана за укрепване структурата и запазване на нормалните функции на лигавиците и тъканите е коластрата на прах, която е богата на растежни фактори. Те стимулират нормалният растеж, регенерират и възстановяват увредените части на лигавиците.
Вторият момент в общото укрепване на имунитета е локалният имунитет. Уникалната комбинация от растежни и имунни фактори в коластрата е перфектната природна формула за защита не само на ниво лигавици, а и на локалният имунитет. Благодарение наличието на секреторният имуноглобулин А тя предпазва организма от проникването на микробите и алергените в лигавиците и органите и възпрепятства развитието на болестта. А нейният епителен растежен хормон има противовъзпалително действие посредством намаляване разстоянието между клетките, а от там и пропускливостта на лигавиците за течности и различни вещества като това запазва организма от обезводняване и нарушаване на физиологичните отношения между различните микроелементи, йони, протеини. Коластрата съдържа лизозим и лактоферин с антивирусно и антибактериално действие и играе ролята на натурален антибиотик на ниво локален имунитет.
За надеждният локален имунитет от особено значение са оптималното съдържание на пробиотиците – приятелските бактерии в червата на човека, които са естествените антагонисти на всички болестотворни микроорганизми (гъбички, бактерии, вируси). Много лекарства (антибиотици, кортизони), хлорираната вода, наситените въглехидрати и мазнини могат да увредят полезната чревна флора. Добавянето на пробиотици е един естествен начин за запазване на нормалната функция на червата и локалният им имунитет. Противопоказания за приложението на пробиотици няма дори за новородени, бременни и кърмачки. Няма данни за странични действия.
Третият момент е укрепването на специфичният имунитет, за което безспорен лидер е отново перфектната коластра на прах, защото тя е единственият продукт с 20 вида готови антитела срещу бактерии, вируси и гъбички, в това число Ротавирус, Хеликобактер, Салмонела, Кандида, Стрептокок, Стафилокок, Ешерихия коли. Те обезвреждат микробите, които са проникнали в кръвта, като се прикрепят към определен вид микроби и по този начин спират тяхното размножаване и проникването им в клетките. Антителата са 5 вида и имат уникална структура, която им позволява да разпознават безпогрешно чуждите агенти. Наличието на цитокини прави от коластрата регулатор на продължителността на имунната реакция. Те предават информацията от една на друга имунна клетка.
Всички тези схематични компоненти на имунната реакция са етапи от един общ процес. Уникално действие за синхронизирането на етапите в този процес имат синьозелените микроводорасли, без директно да се намесват в определена част на имунният отговор, като ускоряват движението на всички имунни клетки. Освен това синьозелените микроводорасли активират способността за финни възприятия, регулират съня, стимулират нервните клетки и улесняват връзките между тях. Това дава възможност на детето по-бързо да се адаптира към новите условия и изисквания, по-лесно да изгради нови навици и умения.
Всички тези суперхрани (микроводорасли, коластра, есенциални мастни киселини) и пробиотиците са в състояние да моделират имунитета на децата, като повишават нивото му по естествен, природосъобразен начин. Ако детето редовно ги приема, то лесно ще се справи с настинките и инфекциите в градината. Това не става за няколко дни, а за седмици и месеци. Така то ще боледува все по-рядко и по-леко докато достигне до пълно здраве. В резултат при контакт с болно дете укрепеният по този начин имунитет е в състояние да елиминира микроба своевременно без да се стигне до проява на клинични симптоми.
Така че в подготовката за тръгване на детска градина е препоръчително да се включи комбинацията от ЕМК, коластра и микроводорасли. А ако детето е боледувало преди това или е с капризен избирателен апетит прибавете и пробиотици. Тази универсална комбинация помага винаги и при всички деца. Ако майките опитат, сами ще се уверят в тяхната сила.
Ефектът е феноменален – здраво дете, спокойни родители.
Д-р Румяна Маринова
специалист педиатър, класически хомеопат
град Бургас


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви за коментара :D