петък, 26 ноември 2010 г.

ХРАНЕНЕТО НА ДЕТЕТО И СОЦИАЛНО-ЗНАЧИМИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Храненето в детството и най-вече през първата година от живота, е особено важно за индивида. Има доказателства за връзката му с някои заболявания в зрялата възраст - затлъстяване, хипертония, диабет, чиято възрастова граница на изява за съжаление вече е много снижена. Профилактиката на тези заболявания започва още в ранното детство, още от храненето на бременната жена и бебето.
В кърмаческата възраст децата имат изключително интензивен растеж, прогресивно увеличаване на кръвния обем и повишени потребности от желязо. При стойности на хемоглобина под 110 г на литър при дете между 6 и 24 месеца се поставя диагноза анемия. Рискови групи за анемията в ранна детска възраст са:
1)Децата, захранени още в края на първия месец с краве мляко. Причина за анемията е ниското съдържание на желязо в млякото и неговата ниска усвояемост(желязото от майчината кърма се усвоява два пъти по-ефективно). Има загуба на желязо и с изпражненията, което се дължи на микрокръвоизливи в червата при кърмачета, хранени с краве мляко в първите месеци от живота.
2)Недоносените и преждевременно родени деца. Резервите на желязо при тях са ниски и не могат да компенсират по-високия темп на растеж в сравнение с нормално родените. Такива деца, хранени с майчина кърма, имат нужда от допълнително желязо (желязо-съдържащи добавки още след втория месец на живота, напр.АФА). А при деца, хранени с адаптирани млека, е препоръчително да се ползват млека със съдържание на желязо 12 мг на литър (за разлика от обикновените, в които желязото е около 1 мг на литър).
При нормално родените, естествено хранени бебета до 6-ия месец от живота, не е необходимо да се дават желязо-съдържащи  препарати. След тази възраст обаче това е необходимо – чрез храни, богати на витамин С и желязо – зърнени каши с желязо, месо, риба, плодове и зеленчуци. При едностранно хранене се налага даване допълнително на добавки с желязо и витамини, улесняващи усвояването на желязото.
Профилактиката на железния дефицит е по-ефективният начин за контрол на анемиите. Тази профилактика е добре да започне още по време на бременността - с използването на железни препарати, а най-добре суперхрани, богати на желязо и витамини (микроводорасли) – дори когато нивото на хемоглобина на бременната е нормално.
Темата «здравословно хранене» става все по-актуална през последните години. Затлъстяването и свързаните с него заболявания показват плашещи стойности в световните статистики. Отдавна те са изместили недохранването и инфекциозните болести от първите места по причина за  смърт в света. Още по стряскащо е, че и нашата малка страна е сред челните позиции според данните за наднормено тегло у населението в световен мащаб. И ако заседналият начин живот е враг номер едно, то неправилният режим на хранене върви ръка за ръка с него. Храненето се е превърнало в едно задължение, което трябва да вместим в ежедневието си. Често подхождаме неразумно към него, без да обръщаме внимание какво  причиняваме на организма си.
Как да нарушим порочния кръг, за да живеем здравословно, и да се чувстваме добре? Преди 2000 години Хипократ го е измислил: ”Нека храната бъде твое лекарство и лекарството твоя храна!”

Д-р Румяна Маринова - педиатър и хомеопат,град Бургас

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви за коментара :D