петък, 26 ноември 2010 г.

Пубертетът – игра на хормони и още нещо


Пубертетът е една от най-важните фази в човешкия живот. В антропологичен план този период се свързва с процеса на инициация (инициация в буквалния смисъл на думата означава” тайно посвещение”). Младият индивид трябва да премине от детството към света на възрастните, като придобие знанията и уменията, типични за тях. Традициите за инициация в различните общества и исторически периоди са многообразни. Общото е, че този преход е от особена важност за всички общества и култури. Юношата трябва да мине през тази инициация, за да може да бъде интегриран във обществото/племето като зрял индивид. При инициацията на юношите първата разлика е по полов признак. За момичетата и момчетата тя е различна – според различните култури и традиции. В повечето случаи момчетата бивали подлагани на различни изпитания, свързани с определени умения на физическо и психическо ниво, а при момичетата след първата менструация се правела някаква форма на „церемония”, която да ги подготвяла за бъдещия им живот като жени.
Днес в научните среди въпросът „кога започва и кога завършва пубертетът” е спорен. Според едни учени, край на пубертета се слага с половото съзряване, а според други краят е тогава, когато индивидът се оформи и физически, и психически като възрастен човек.
Пубертетът започва по различно време при момчетата и при момчетата. За момичетата за нормални стойности се смятат 9 до 15г., а за момчетата – с 2 години по-късно (11 до 16-17 год.).
За развитите общества и големите градове тенденцията е долната граница на пубертета да пада. Това важи по принцип и през вековете. Наблюдава се т. нар акселерация (от лат. acceleratio – ускорение). Тя се изразява с ускорено полово съзряване, ускорено нарастване на теглото и ръста на децата и юношите. Това явление започва от втората половина на 19 век. За последните 100 години ръстът на новородените е нараснал с повече от 1см, а теглото – със 100-300 грама. На всеки 10 години ръстът на децата между 5 и 10-годишна възраст се увеличава средно с 1. 5 см, а теглото – с 0. 5 кг, при юношите ръстът се увеличава с 10-15 см. Съществено е променена и възрастта на половото съзряване. Ако в Европа през 19 век менструацията на момичетата се е появявала на 16-17 год., то сега като правило това става на 13-14 години, та дори и по-рано – на 10-12 години. Същите са тенденциите в развитието на ръста и съзряването на момчетата.
Продължителността на пубертета е строго индивидуална и не може да се дават прогнози, защото това е процес, променящ както самия човек (прави го годен за възпроизводство), така и духа му. Физическите промени включват т. нар. „ вторични полови белези” (първичните полови белези са тези, които отличават двата пола – репродуктивните органи).
При момичетата това са: развитие на млечните жлези, характерно окосмяване, промяна в костната структура (разширяване на родилния канал на таза), натрупване на защитна мастна тъкън около таза и корема, поява на менструален цикъл, матката нараства, яйчниците започват да произвеждат яйцеклетки, появата на левкорея е белег на функциониращи овлажняващи жлези.
При момчетата вторични полови белези са: мутиране на гласа (гласът става по-нисък с една октава, по-басов, добива мъжки тембър), поява на окосмяване по тялото (първо около интимните части, след това по тялото и лицето и накрая по гърдите), израстване на половите органи със започване на тяхната функция, поява на брада, закаляване на костната структура, натрупване на мускулна маса, тестисите се уголемяват и започват продукцията на сперматозоиди, пенисът също нараства, като достига пълно развитие до 18-годишна възраст, първото семеизпразване е белег за вече функциониращи полови жлези.
Преди всичко пубертетът е игра на хормони, които са основните „ заподозрени” за вече споменатите промени. И при двата пола най-важна роля за растежа има хормонът соматотропин, който отговаря за цялостното израстване на организма и се отделя от хипофизата. Половите хормони са тестостерон при мъжете и естроген при жените. Освен тях: пролактин (спомагащ развитието на млечните жлези), дехидротестостерон (за израстването на брадата при момчетата, отделя се от простатата). Особено полезен за съзряването  през пубертета е следобедният сън, при който се отделят голямо количество хормони.
Пубертетът е свързан и с редица социални проблеми. Много от децата остават неразбрани от родителите си и от обществото. Често физическата промяна става прекалено бързо и телата стават временно несъръзмерни, което комплексира подрастващите, акнето често е голям проблем на юношите.
Променя се и психиката на индивида. Детето става мъж или жена. Навиците, интересите, начинът на живот се променят. Започва сексуалното поведение, появява се либидо. Във връзка с по-ранното полово съзряване на съвременните юноши е налице и по-ранният интерес към любовта, отношенията между половете, по-рано се появява половото влечение, което често води до конфликтни преживявания. При това се наблюдава голямо разминаване между физическото развитие и нравствено-психическата, социална и гражданска зрялост на юношите. Всичко това поставя пред обществото въпроса за половото възпитание: да се възпита способност за правилно управляване на сексуалността, а не само въздържание от ранни интимни връзки. Акселерацията води със себе си определени промени във възрастовите граници на пубертета, свързани с физическото и психическо (включително полово) развитие на децата, но не променя типичните му характеристики. Пубертетът е труден и за самия индивид, и за околните. Всичко това изисква да сме търпеливи с децата си, защото „танцът на хормоните” е непредвидим, неконтролируем процес.
Акселерацията придоби характер на епидемия, поразявайки цялото човечество. Преждевременното съзряване на детския организъм, изпреварващо неговото умствено развитие, се определя от учените не като нещо друго, а като „ускорен процес на стареене на тъканите на човешкото тяло”, защото то оказва отрицателно въздействие на физическото и умствено здраве на децата, на имунитета и дълголетието.
Това потвърждава днес статистиката. И на мен много ми се иска да обърна внимание на родителите за тези много тревожни данни. Сътрудници на Дортмунския институт, занимаващи се с проблемите на детското хранене, се опитали да отговорят на въпроса: „Какво ядат децата? ” Като основен извод може да се счита следното: Децата ядат твърде много сладко, което съдържа много излишни калории, без каквито и да е хранителни вещества. Вече седемгодишни деца употребяват от 60 до 70г. захар на ден. Даже ако детето се ограничава със сладкото, източник на захар могат да се явят плодовите напитки, лимонадата, които пък лишават организма от още по-потребните филтрирана или минерална вода. Освен това, храната с високо съдържание на рафинирана захар отслабва имунната система – с това, че поврежда способността на организма да изработва нужните антитела за борба с инфекциите. Медицинските изследвания показват, че количеството антитела достоверно пада, даже и в случаите, когато човек изяжда не повече от 18гр. захар. За нагледност може да се каже, че такова количество захар се съдържа в половината от обичайните бутилки газирани напитки.
Мляко и млечни продукти днешните деца употребяват една трета по-малко в сравнение с количеството, установено в рамките на проведените преди 15 год. изследвания. В резултат на това постъпващият в организма калций е до 25 % по-малко от препоръчаното количество от Германското дружество по въпросите на необходимото качествено хранене. А се знае, че именно калцият е особено важен за израстващия организъм.
Освен това децата и подрастващите започнаха да ядат повече месо и колбаси и това като правило означава, че те получават с храната повече мазнини в скрита форма. Съставът на тези месни изделия не се отличава с висока хранителна стойност, а употребата на баластни вещества и продукти, съдържащи основни източници на витамини и минерали, са далече от постигане на идеални показатели.
Затова на мен толкова много ми се иска да обърна внимание на родителите на тези тревожни данни! Моля не забравяйте: Обогатявайки рационалната храна на детето с месо, пушени продукти, сладки неща, вие без да искате съкращавате неговия живот.
Алтернатива: Микроводораслите! Те действат целенасочено върху епифиза, хипоталамус, които са свързани с цялата ендокринна и имунна системи. Ето защо в тази особена възраст – пубертета децата имат по-голяма нужда от тях, отколкото в по-ранното детство, особено при разбалансиране на имунната система.
От особено голямо значение за хармоничното развитие на младия човек и за избягване на отрицателните явления на акселерацията е неговата физическа активност. Във връзка с акселерацията, е направено наблюдение в продължение на три години върху развитието на 1200 ученички от София, разделени в две групи – активно спортуващи и неспортуващи. От събраните  данни за физическото развитие и дееспособност, половото съзряване е направен извода, че системните спортни занимания през пубертетния период намаляват тенденцията към акселерация и са фактор за хармоничното развитие на телесната структура.
Юношеството е период, характеризиращ се с бърз растеж, наподобяващ по интензивност кърмаческия. Факторите, влияещи върху хранителните потребности на юношите, са биологични, психологични и социални. Биологичните фактори определят по-високи нужди от есенциални хранителни вещества, каквито са белтъците, витамините, минералните вещества; енергийните потребности са по-малко повишени, докато нуждите от хранителните вещества, необходими за растежа и половото съзряване, нарастват значително. Различията в пола, промененият стил на живот, физическата активност рефлектират върху хранителните потребности. Нуждите от енергия и хранителни вещества не зависят толкова от календарната, колкото от биологичната възраст (т. е. от степента на съзряване) на индивида, поради което се характеризират с подчертани индивидуални различия, в зависимост и от пола.
Особено високи са белтъчните потребности (10-13% от общата хранителна енергия за деня) – поради нарастване на мускулната маса и промените в хормоналната продукция. Счита се, че потребностите от въглехидрати и мазнини се удовлетворяват безпроблемно – чрез мазнините се доставят 30% от общата хранителна енертия, чрез въглехидратите – повече от 55%.
През пубертета физиологичните нужди от витамини и минерали са повишени – във връзка с незаменимата им роля като активатори на обменните процеси, отличаващи се с голям интензитет. Това се отнася за вит. В6, вит. Е, фолиева киселина. Минерални вещества, показващи дефицит, са калцият, желязото и цинкът. Калцият е структурен елемент на скелета, който нараства интензивно през целия период на юношеството. Основната биологична роля на желязото е в кръвотворенето. Често срещаната желязо-дефицитна анемия, особено при девойките, се дължи на намаления с храната внос на желязо, на повишените потребности на интензивно растящият организъм, на хронични кръвозагуби (менструални), на нарушено усвояване на желязото. Третият елемент, често с недостатъчен прием с храната, е цинкът. Многообразието му в организма се представя в стимулирането на гонадотропните хормони на хипофизата, имунната устойчивост, растежните процеси.
Поради бурното развитие на организма през пубертета често се наблюдават редица отклонения, както и отключването на редица хронични болести.
При момичетата често менструалния цикъл е нередовен и често се наблюдават аменорея или дисменория. Приемът на хормонални препарати не винаги е оправдано и може само допълнително да разбалансира и без това все още неуравновесения хормонален баланс в организма. Най-доброто в случая е ползването на крем Moon Rise, който съдържа фитохормона диосгенин, от който организмът лесно произвежда прогестерон. Нанесен върху кожата, съставките се складират в мастната тъкан и яйчниците го използват според нуждите си за производството на хормони. За най-добър ефект се препоръчва съчетанието на крема с Есенциални мастни киселини и микроводорасли.
Клетъчното гладуване и неправилното хранене понякога водят до затлъстяване. Затлъстяването представлява състояние на прекомерно натрупване на мастна тъкън в организма. Налице е нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. Свръхконсумацията на енергийна храна може да се дължи на психологически, наследствени и хормонални фактори. Дори лекото повишаване на телесното тегло увеличава риска от поява на социално-значимите заболявания: хипертония, остър инфаркт на миокарда, диабет. Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт. Без никаква вреда за здравето може да се дават Lighten-up в съчетание с Есенциални мастни кеселини, Коластра и Коензим Q10 с хром. По този начин родителите могат да са спокойни, че едновременно с отслабването, децата ще укрепят имунитета си и ще балансират ендокринната си система.
При момчетата се наблюдава тенденция за употреба на анаболни препарати с цел трупане на мускулна маса, за да подобрят външния си вид, но това води до риск от увреждане на сърдечно-съдовата система и до здравословни проблеми от всякакъв характер поради хормоналния характер на тези продукти. Тази опасност може да се избегне, ако се приемат Коластра, Зелена енергия и Есенциални мастни киселини, още по-добре в съчетание с Коензим Q10 с цел повишаване на енергията и мускулната сила. Това са напълно безвредни продукти, без никакви странични явления и освен това повишават интелекта и отговарят на повишените нужди на нервната, кръвотворната и имунната системи през пубертета. А освен всичко друго, пубертетът е и период на важни решения със социален характер за индивида и за бъдещето му – като професия, избор на партньор (вкл. интимен), изграждане на определени модели на общуване с близки и колеги и др.
От всичко казано до тук изводът е, че „пубертетът” е период не по-малко ключов и рисков за здравето на децата от кърмаческия. И в двата случая растежът е по-интезивен, бързо настъпват кардинални промени в организма, а при тинейджърите освен това „играта на хормоните” предизвиква емоционални и социално-поведенчески промени, съотв. проблеми за родителите („Ах този пубертет, не мога да си позная детето!”)
Затова скъпи родители, помогнете на децата си, а заедно с това и на себе си, например като включите в менюто им суперхраните на Аква Сорс. Те са много подходящи – прости за употреба, винаги действат и могат да подкрепят което и да е състояние на травма, стрес или болест у детето.
Д-р Румяна Маринова,град Бургас

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Благодаря Ви за коментара :D